top of page
Obrázek autoraStanislava Krajíčková

Malování na textil – podklad vytvořený molitanovým válečkem

Přináším vám další tip, jak si vytvořit zajímavé a nevšední pozadí vašeho textilního výtvoru.

Nejprve si připravíme tričko, na které budeme malovat. Dovnitř trička vložíme igelit, to proto, aby nám barva neprosákla na druhou - zadní - stranu.



Dále i připravíme obdélníkovou misku nebo jinou nádobu a nalijeme do ní barvu, kterou chceme použít. Tu pak nasákneme do válečku a to tak, že přejíždíme válečkem v nádobě sem a tam, doku se nám všechna barva nevsákne do válečku. Barvy na textil se můžou naředit i vodou. Je jen na vás, jestli je naředíte nebo ne. Pokud ano, bude výsledná barva světlejší.


Válečkem začneme přejíždět přes tričko v místech, kde chceme mít barevné pruhy. Pruhy můžeme vést příčně i podélně. Vyzkoušejte si více způsobů, jak s válečkem pracovat. Někdy více zatlačte na váleček, někdy přidejte více vody, jindy více barvy, abyste zjistili, jak se váleček chová a co vám vytvoří. Tam, kde přitlačíte více, barva se více vpije do látky a bude tmavší. Nelekejte se toho, že v šíři pruhů není barva souměrná, někde je jí více, někde není žádná a to je správně, o to nám jde.


Pruhy a tečky


Když nechcete pouze jednobarevné pozadí, můžete udělat např. pruhované nebo tečkované. Nejprve si vyberte barvy, se kterými chcete pracovat. Vyberte si je tak, aby k sobě ladily. Pokud nevíte, jak na to, přidávám obrázek barevného spektra. Stačí si pamatovat, že k sobě ladí vždy protilehlé barvy nebo ty nejblíže k sobě sousedící. Ale samozřejmě fantazii se meze nekladou.





Vymyjte si pořádně váleček a štětcem na něj namalujte pruhy nebo udělejte tečky, tak jak vidíte na obrázku:





Takto "namalovaným" válečkem přejeďte přes tričko. Pruhy opět můžete vést horizontálně, vertikálně i přes sebe. Vždy před nanesením další vrstvy na váleček nebo jiné barvy, nezapomeňte váleček vyprat.


Další možností je první barvu z válečku nevymývat, ale nakapat do ní další barvu. Vznikne vám tak krásný vícebarevný podklad.


A co zkusit čistý váleček nasáknout vodou, přejet s ním přes tričko a do mokrého podkladu nakreslit pruhy nebo udělat tečky (akvarelový styl) ? Také skvělé kreativní vyřádění. 🙂



Pokud se vám zdají některé plochy málo barevné nebo moc světlé, klidně vezměte PO USCHNUTÍ PODKLADU do ruky textilní barvu ve spreji s rozprašovačem a dotvořte pozadí pomocí rozprašovače. Jak na to, najdete v tomto článku:




Další možností je vytvoření podkladu válečkem přes plastovou šablonu. Vybranou šablonu si položíme na podklad, jednou rukou jí přidržujeme, aby se nehýbala a druhou přes ní přejíždíme válečkem. Opět sytost a intenzitu barvy volíme přítlakem na váleček. Pozadí můžeme zase doladit barvou v rozprašovači.



Tak pěkné tvoření vám přeji. :-)

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


Stáňa Krajíčková

Stáňa Krajíčková

Jsem koučka a mentorka pro ženyvirtuální asistentka a hlavně také tvořivá a kreativní duše. 

Ukazuji lidem, jak skrze svou kreativitu vyjádřit svou osobnost a vytvořit si tak svůj vlastní tvořivý svět plný barev, fantazie a hravosti.

Jsem au
torkou několika e-booků a projektu Od úklidu ke klidu.
Potkat se můžeme na Facebooku a Instagramu.
Napsat mi můžete na stana@stanislavakrajickova.cz.
bottom of page