top of page
Obrázek autoraStanislava Krajíčková

Malování na textil - podklad tvořený barvou v rozprašovači a šablonkou

Malování a razítkování na trička (nebo jiný textil) je mojí srdeční záležitostí. Sice nejsem profík a někdy mi to nejde tak, jak bych si přála, ale o to víc to mám ráda a stále to zkouším znovu a znovu. 😊



Nejraději tvořím podklad přes šablonku rozprašovačem. Šablonku určitě nějakou doma máte a pokud ne, není vůbec těžké si jí vyrobit. Stačí si na papír vytisknou nebo nakreslit nějaký motiv a ten pak vystřihnout.



Na fotografii můžete vidět šablonky, které jsem si vytvořila už před několika lety.



A jdeme na to. Budeme potřebovat tričko nebo nějaký jiný textil, třeba tašku, šablonu a barvu na textil ve spreji s rozprašovačem. Já používám barvy značky Izink.


Šablonu si pečlivě narovnáme na místo, kde chceme mít obrázek, zatížíme, aby neodstávala od podkladu a barva se nám nedostala pod šablou a přestříkáme námi preferovaným odstínem barvy.



Při rozprašování barvy si dávám vždy pozor, abych sprej domáčkla dokonce, Pokud jen lehce sprej zmáčknete, barva se rovnoměrně nerozpráší a udělá kaňky. Proto si vždy před prací vyzkoušejte manipulaci se spreji, abyste si své dílo zbytečně nepokazili. Silou stisku si také můžete upravit intenzitu rozprášení barvy.




Po nastříkání zůstane na šabloně spousta nevsáklé barvy a byla by škoda ji nevyužít a jen tak setřít. Opatrně tedy šablonu zvednu z místa, kde je přiložená na tričku. Dávám pozor, aby mi barva nikde nestekla a neudělala kaňky. Šablonu obrátím a barevnou mokrou stranou jí položím na podklad a udělám otisk šablony. Opatrně zatlačím na šablonu, použiji k tomu papírové utěrky, přebytečná barva se do nich vsákne a nesteče na podklad.



Vznikne tak vlastně positiv a negativ jedné šablony.



Příště vám ukážu, jak vyvořit barevný podklad molitanovým válečkem.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


Stáňa Krajíčková

Stáňa Krajíčková

Jsem koučka a mentorka pro ženyvirtuální asistentka a hlavně také tvořivá a kreativní duše. 

Ukazuji lidem, jak skrze svou kreativitu vyjádřit svou osobnost a vytvořit si tak svůj vlastní tvořivý svět plný barev, fantazie a hravosti.

Jsem au
torkou několika e-booků a projektu Od úklidu ke klidu.
Potkat se můžeme na Facebooku a Instagramu.
Napsat mi můžete na stana@stanislavakrajickova.cz.
bottom of page