top of page

Z Havaje kokosový ořech místo pohledu

Ostrov Molokai na Havaji nabízí jedinečný zážitek. Můžete si odtud poslat kokosový ořech místo pohledu! Poštovní úřad na Molokai, konkrétně poštovní úřad Hoolehua na ostrově Molokai na Havaji, nabízí jedinečnou službu, která umožňuje lidem posílat kokosové ořechy poštou bez balení.


Tato služba je součástí zábavné a nezvyklé tradice, kterou si oblíbili jak návštěvníci, tak místní obyvatelé, a je známá jako program "Post-a-Nut". Jednoduše přijedete na poštu, zakoupíte si již namalovaný kokosový ořech a pošlete ho na vámi zadanou adresu kamkoliv na světě.


Ostrov Molokai byl jednou z našich zastávek na cestě po Havajských ostrovech, a tak jsme si nemohli nechat tuto tradici ujít. Poslat si domů kousek Havaje na památku a vyzkoušet tuto službu bylo velice lákavé a moc jsme se na tento zážitek těšili.



Kokosové ořechy vystavené na poštoním úřadu na ostrově Molokai.


Vyrážíme na poštu


Hned druhý den po přistání na ostrově, jsme si půjčili auto a vydali se na poštu. Když jsme dorazili na pobočku místního poštovního úřadu, tak nám tam velmi milá a ochotná paní za přepážkou sdělila, že už není možné si zakoupit namalované kokosy místo pohledu, že už tam kokosy neprodávají. To pro nás bylo velké zklamání. Ale navrhla nám, ať si buď zajedeme zpět do města a pokusíme se nějaký kokosový ořech koupit (místní umělci prý ořechy malují a prodávají turistům právě k těmto účelům) anebo si kokosový ořech sami najdeme někde venku a ona nám půjčí fixy a můžeme si ho vymalovat podle sebe a pak poslat.


Vydali jsme se tedy do města s nadějí, že někde narazíme na nějaký kousek exotického umění. Bohužel všude bylo vyprodáno, ořechy nikde neměli. Prý je po Covidu a turisti moc nepřijíždí, a tak se ořechy nemalují. Pátrali jsme dál a v obchůdku s uměním jsme měli štětí s narazili jsme na jeden jediný poslední ořech. S nadšením jsme ho koupili, ale

pak jsme začali uvažovat nad tím, že je moc hezký a že by nám vlastně bylo líto, kdyby se ztratil a nedorazil domů. Rozhodli jsme proto, že si ho necháme na památku a zvolili jsme variantu hledání vlastního ořechu.



Kokosový ořech, který jsme jako jediný a poslední na Molokaii koupili.


Hledání dokonalého ořechu


Nasedli jsme do auta a zamířili k pláži do palmového háje pro náš vlastní ořech. Pod palmami jsme hledali ideální ořech a to takový, aby byl vyschlý a lehký (nechtěli jsme platit vysoké poštovné; čím čerstvější ořech, tím těžší) a také musel být suchý, nepoškozený a bez známek napadení nějakou plísní a bez děr (tyto instrukce jsme dostali od paní na poště). Měli jsme štěstí, našli jsme ho prakticky hned. A s naším dokonalým exemplářem jsme se vrátili zpět na poštovní úřad.



Poštovní úřad Hoolehua na ostrově Molokai na Havaji.



Malujeme vlastní umělecké dílo


Paní úřednice na poštovním úřadě nám ochotně půjčila fixy, ukázala, které místo nechat volné pro poštovní účely, kam napsat adresu a pak už jsme se pustili do kreslení na náš kokosový poklad. Vytvořili jsme vlastní umělecké dílo plné vzpomínek a radosti. Pak jsme ořech předali paní pošťačce, zaplatili jsme 25 dolarů a poslali jsme ořech domů do Nučic. Edit: Ořech se nijak nebalí do žádné krabice, odesílá se jen tak, bez obalového materiálu.



Malujeme ořech.



Čekání na ořech


Na poště jsme dostali stvrzenku, podle které se dal ořech sledovat. Takže jsme přesně věděli, kde se nachází, a to až do chvíle, než opustil Státy. Pak se hlásil, jako nedohledatelný. No tak uvidíme, jestli dorazí... Uběhl měsíc, pak druhý a ořech stále nikde. No a když už jsme to vzdali a přestali doufat, že kokos dorazí domů, tak přišlo velké překvapení.


Jednoho dne u nás zazvonila místní paní doručovatelka a už z dálky na nás radostně volala, že pro nás má něco speciálního! Po třech měsících náš ořech doputoval do Čech! Paní doručovatelka nám vyprávěla, jaký ořech vzbudil u nás v Nučicích na poště poprask, že si ho všichni fotili a že s něčím takovým ještě nesetkali. A my měli ohromnou radost, že náš ořech doputoval z ostrova Molokai až k nám domů do Nučic.


Program „Post a Nut“ nám umožnil poslat unikátní kousek Havaje k nám domů. Naše zkušenost s posláním kokosového ořechu se stala nejenom zábavným příběhem a kreativním dobrodružstvím, ale také připomínkou ducha Aloha, který spojuje Havaj s naším domovem v Čechách.



Hurá! Náš kokosový ořech konečně dorazil domů!


 

Výraz „Aloha“


Pozdrav: "Aloha" se často používá jako pozdrav, podobně jako "ahoj" nebo "čau" v jiných jazycích.

 

Loučení: Může být také použito jako způsob loučení nebo rozloučení, podobně jako "nashledanou" nebo "sbohem".

 

Láska a soucit: "Aloha" v sobě nese význam lásky, soucitu a respektu k druhým. Je to vyjádření pozitivní energie a péče o druhé.

 

Přátelství: Výraz "Aloha" může také symbolizovat přátelství a pouto mezi lidmi. Používá se k vytváření spojení a harmonie mezi lidmi.

 

Duch a filozofie: "Aloha" zahrnuje i obecný duch a filozofii Havaje, zdůrazňující harmonii s přírodou, vzájemnou péči a respekt k životnímu prostředí.


„Duch Aloha“


Je připomínka, že i v jednoduchých a každodenních činnostech můžeme objevit laskavý přístup, lásku a vzájemný respekt ke každému koho potkáme a ve všem, co děláme.


Momentky z ostrova Molokai na Havaji:


16 zobrazení0 komentářů
Stáňa Krajíčková

Stáňa Krajíčková

Jsem koučka a mentorka pro ženyvirtuální asistentka a hlavně také tvořivá a kreativní duše. 

Ukazuji lidem, jak skrze svou kreativitu vyjádřit svou osobnost a vytvořit si tak svůj vlastní tvořivý svět plný barev, fantazie a hravosti.

Jsem au
torkou několika e-booků a projektu Od úklidu ke klidu.
Potkat se můžeme na Facebooku a Instagramu.
Napsat mi můžete na stana@stanislavakrajickova.cz.
bottom of page