top of page

Lapač snů "co příroda dala"

Stará indiánská pověst říká, že lapač snů dokáže třídit sny. Prý ty špatné uvíznou v síti a jsou zničeny denním světlem, dobré naopak sklouznou po pírku do hlavy toho, kdo pod lapačem spí.



Odjakživa jsem žena – sběračka :-) . Když jdu někam ven, pokaždé si přinesu něco pěkného domů. Ať už to jsou různé kamínky, šišky, kůra, větvičky nebo peříčka. Abych tyto nashromážděné věci nějak využila, vymyslela jsem si, že si vyrobím lapač snů a dozdobím ho právě těmito nalezenými věcičkami.


Byla jsem v Jeseníkách v pronajaté chatičce a neměla jsem s sebou žádný kruh a ani jsem nenašla žádné pružné větvičky, že kterých by se dal kruh vytvarovat. Tak jsem trochu zaimprovizovala a vyrobila jsem si tak trochu netradiční základ na lapač. Stačily k tomu tři větvičky a kousek příze a bylo hotovo.



Dále jsem měla nějaké korálky, peříčka, šnečí ulitu, kamínky a přívěsky. Vše jsem využila, jak můžete vidět na fotografiích. Nejdříve jsem nevěděla, jak zakomponovat nasbírané kamínky, ale nápad se dostavil a myslím, že výsledek je docela povedený.



A tady je už hotový lapač snů:



A když už tu jsem vám ukázala, jak vyrábím lapače snů, ještě dovolte pár slov o tom, co to vůbec lapače jsou, co znamenají jednotlivé části lapače a použité barvy na nich.

 

Co je lapač snů?


Lapač snů je indiánský amulet. Je to kruh vypletený do tvaru sítě. Na kruhu visí peříčka a korálky. Zdobit dále můžeme různými provázky, krajkami, drobnými mušlemi, ulitami, oříšky, proužky hnědé nebo barvené kůže a dalšími různými přírodninami.


Kde se vzal lapač snů?


Legenda vypráví o šamanovi, který dlouhou dobu trpěl nočními můrami a špatně spal. A ve snaze zbavit se těch nočních můr, si ustlal pod medicínovým kolem. V tom kole se v průběhu noci zabydlel pavouk, který přes celý vnitřek kola upletl pavučinu.


Do té pavučiny se zachytilo pírko sovy, která letěla kolem. Ráno se šaman vzbudil, po dlouhé době, dobře vyspalý a bez známek po zlých snech. To připisoval právě síti, která byla nad jeho hlavou a zachytila všechny noční můry a po pírku zpět k němu stekly jen ty dobré sny.


K čemu slouží lapač snů?


Ale příběhů a legend, které popisují, jak lapač snů vznikl, je spousta. Liší se jen podle toho, z jakého kmene indiánů pochází. Ale bez ohledu na původ vzniku, mají společné jedno, a to je jeho funkce. Lapač snů do sítě zachytí špatné sny do sítě a denní světlo je spálí. Dobré sny sklouznou po peří zpět do duše spícího člověka. Lapač snů se zavěšuje do okna nebo nad postel.



Význam částí lapače snů


Kamínek: Kamínek uprostřed síťky znázorňuje „vlastní já“ člověka. Je to střed, kolem kterého se točí svět.


Kruh: Kruh lapače snů má 2 významy: představuje svět a vesmír a chrání kamínek (tedy vlastní já člověka). Je to první překážka pro negativní síly, které se na spáče valí. Kruh (často z vrbové větvičky omotané kůží) má zadržovat negativní vlnění.


Síť: Síť s uzlíky je v lapači snů to nejdůležitější. Chytá děsivé sny a negativní síly.


Peříčko: Peříčka jsou přivázána ke kruhu. Podle jedné legendy peříčka slouží k tom, aby po nich dobré sny opět sklouzly do duše spícího člověk a podle druhé zachytávají sny a dopředu je filtrují.

 

Význam barev


BÍLÁ barva – je symbolem čistoty, jasnosti a nevinnosti, ale také perfekcionismu a touhy po dokonalosti. Napomáhá přemýšlení, stabilizuje, posiluje a očišťuje. Umocňuje působení barvy, s níž je používána.


ČERNÁ barva – nám pomáhá neuzavírat se do sebe a neztratit se v neklidném světě. Symbolizuje pevnost, stálost, nekonečno.


ČERVENÁ barva – je teplou stimulující barvou. Oživuje nás a dodává nám odvahu. Symbolizuje krev, pohyb, vitalitu, energii a životní sílu. Dodává velké množství energie, aktivuje, zahřívá, probouzí životní energii. Pro vzletné povahy působí jako pevná půda pod nohama a podporuje zrealizování všech nápadů. Podporuje imunitní systém.


FIALOVÁ barva – je symbolem duchovna i srdečnosti. Působí na centrální nervový systém uklidňujícím dojmem a vyvolává spánek. Přináší inspiraci, pokoru a napomáhá meditacím. Zklidňuje hyperaktivní děti.

 

HNĚDÁ barva – symbolizuje trpělivost a spolehlivost. Je to barva země a pokory. Dodává klidnou stálou energii. Je barvou zdravého rozumu.


MODRÁ barva – symbolizuje moře, nebe, ale i povinnosti. Vyjadřuje pocit svobody, napomáhá k inspiraci pocházející z našeho nitra. Představuje opatrnost, rozvážnost a nečinnost. Vyjasňuje a rozšiřuje duši. Pomáhá při problémech v komunikaci a sdělování. Propojuje srdce a rozum. Přináší úspěch při jednání s úřady.


ORANŽOVÁ barva – je symbolem optimismu, mládí a radosti ze života. Vzbuzuje v nás zvědavost a touhu po dobrodružství. Dodává životní radost a sílu, pohlcuje negativní energie. Pomáhá léčit fobie všech druhů, překonávat depresi a těžké životní okamžiky. Je to barva moudrosti. Má blahodárný vliv na trávení.


RŮŽOVÁ barva – symbol něhy, jemnosti a romantické lásky, zároveň však také nezralosti a naivity. Je označována jako barva srdce. Prozrazuje sentimentalitu a jemnost. Uvolňuje napětí ve svalech a v mysli.

 

TYRKYSOVÁ barva – spojuje blahodárné účinky modré a zelené a tím nás očišťuje a zároveň posiluje. Má uklidňující účinky na tělo i duši. Symbolizuje svobodnou duši. Podporuje sebevědomí, fantazii a spontánnost. Tiší pocit hladu a je proto vhodná při dietách.


ZELENÁ barva – je barvou přírody, rovnováhy, klidu a naděje. Působí uklidňujícím dojmem. Představuje kreativitu, citlivost a ochotu pomáhat jiným lidem prostřednictvím pochopení. Léčí nás a dává nám pocit vyrovnanosti a míru, uklidňuje a harmonizuje nervovou soustavu. Povzbuzuje přátelství, lásku a sounáležitost k okolí. Učí nás umět se odevzdat.


ŽLUTÁ barva – je nejjasnější teplou barvou s povzbuzujícím a rozveselujícím účinkem. Je symbolem moudrosti a vysoké inteligence. Podporuje myšlení, povzbuzuje nervy a oživuje paměť. Ztělesňuje pocit svobodného, nezatíženého vývoje. Podporuje metabolismus, pomáhá při komunikaci. Učí nás asertivitě, umět vyjádřit svůj vlastní názor a nemít výčitky svědomí. Podporuje intuici a tvořivost. Léčí orgány trávicího traktu.


 

Jak si vytvořit vlastní lapač snů?


Budete potřebovat kruh (můžete použít i vrbovou větvičku a udělat z ní kruh), kožené šňůrky, vlnu, peříčka, nit nebo barevnou přízi, korálky a další materiál na zdobení.


Vezměte kruh a okolo celého kruhu obtočte koženou šňůrku nebo vlnu, tak aby byl kruh celý ozdobně zakrytý a neprosvítal původní materiál. Dále udělejte očko, za které lapač snů pověsíte. Na jedno místo přivažte nit nebo barevnou přízi a postupně splétejte síť.


Pro ty, kteří nevědí, jak na to, přikládám kreslený návod. Pokud by nebyl dostatečný, najdete na youtube spoustu podrobných videonávodů.




Až dojdete ke středu sítě, nechte uprostřed menší díru a do středu připevněte jeden korálek. Na kožený provázek, přízi nebo nit, navlékněte korálky, navažte peříčka a zavěste na spodní část kruhu.


Z lapače by měla viste buď jedna šňůrka s korálkem a peříčkem nebo tři šňůrky s peříčky a korálky (jedna dole uprostřed a dvě kratší po stranách).


Pochlubte se, jaké lapače snů jste si vyrobili vy nebo vaše děti! Fotografie lapačů snů můžete zaslat na email stana@stanislavakrajickova.cz a já je pak následně (samozřejmě s vaším souhlasem) zveřejním na Facebookové stránce.


Galerie přírodních lapačů snů:


 

15 zobrazení0 komentářů
Stáňa Krajíčková

Stáňa Krajíčková

Jsem koučka a mentorka pro ženyvirtuální asistentka a hlavně také tvořivá a kreativní duše. 

Ukazuji lidem, jak skrze svou kreativitu vyjádřit svou osobnost a vytvořit si tak svůj vlastní tvořivý svět plný barev, fantazie a hravosti.

Jsem au
torkou několika e-booků a projektu Od úklidu ke klidu.
Potkat se můžeme na Facebooku a Instagramu.
Napsat mi můžete na stana@stanislavakrajickova.cz.
bottom of page