top of page

Barvy emocí: Jak arteterapie otevírá bránu k vlastnímu já

Celý můj život mě provází různé tvoření, které se v některých mých životních obdobích pro mě stalo jakousi terapií. Vždy jsem cokoli ráda vytvářela a vyráběla.


Pamatuji si, že když jsem byla malá, tak jsem navlékala korálky, tvořila různá přáníčka, obrázky, vánoční ozdoby nebo třeba nábytek pro panenky, vyšívala jsem, pletla, háčkovala a aranžovala dekorace ze sušených květin.


Ráda jsem vymýšlela různé dárky pro své nejbližší, zdobila si svůj pokojíček a měla jsem vždy nesmírnou radost, když můj dárek někoho potěšil.




Když mi bylo asi 17 nebo 18 let, nezažívala jsem zrovna šťastné období se svým tehdejším partnerem, a právě různé tvoření se pro mě příštích pár let, stalo únikem od starostí a stresu.


Tehdy jsem ještě vůbec netušila, že tomu, co dělám, se říká arteterapie. Ale co jsem věděla bylo, že mi to malování, lepení, stříhání a jiné tvoření neskutečně pomáhá, naplňuje mě a uklidňuje.


Dnes je mi skoro 43 let a tvořím stále a každý den. Maluji, kreslím, lepím, stříhám, modeluji, navlékám korálky, vyrábím lapače a závěsy, ale také píšu, dělám grafiku v Canvě, stavím weby, fotím, navrhuji a zdobím interiéry a peču. Dalším místem, kde trávím spoustu času je naše zahrada, ve které, mimo jiné, pěstuji bylinky, které pak sbírám a suším a vyrábím z nich tinktury, mastě, mýdla a různé dekorace.





Prostě pracuji na různorodých projektech, kde se realizuji, ale hlavně na projektech, které mě baví. Užívám si každý okamžik. Když vezmu do ruky barvy, štětce, pastelky, razítka nebo třeba motyčku, tak v tu chvíli přestanu vnímat čas. Vše ze mě spadne a já si jen užívám ty chvíle, kdy pod mýma rukama vzniká něco nového a krásného.




Co je arteterapie


Arteterapie je terapeutický přístup, který využívá tvorbu různého umění jako prostředek k dosažení osobního růstu a uzdravení. Tuto terapii mohou využívat jednotlivci i skupiny.


Arteterapie se může používat k řešení široké škály emocionálních, duševních a sociálních problémů, jako jsou například stres, úzkost, deprese, nízké sebevědomí a vztahové problémy. Při arteterapii se nezaměřuje na slovní popis emocí a myšlenek, ale na vizuální a hmatový zážitek.


Arteterapie může pomoci jedincům vyjádřit své pocity a emoce, které jinak mohou být těžké slovy vyjádřit. Tvorba umění také může pomoci rozvíjet kreativitu a sebevyjádření.


Na rozdíl od výtvarné výchovy nemá arteterapie za cíl rozvíjet umělecké dovednosti.

Arteterapie se může provádět s širokou škálou materiálů, jako jsou barvy, pastelky, modelína, textil a další. Důležité je, aby jedinec cítil volnost a kreativní svobodu při tvorbě.




Jaké má arteterapie výsledky


Arteterapie má řadu pozitivních výsledků, které mohou pomoci zlepšit kvalitu života a zmírnit stres. Tyto výsledky zahrnují:


  1. Zlepšení nálady a emocionálního stavu: Tvůrčí aktivita může pomoci rozptýlit negativní myšlenky a vyvolat pozitivní emoce, jako je radost, uvolnění a smysl pro úspěch.

  2. Zlepšení sebeúcty a sebevědomí: Proces tvorby a zážitek z vytvoření / vlastnictví uměleckého díla může pomoci zlepšit sebeúctu a sebevědomí.

  3. Zlepšení komunikace: Arteterapie může pomoci rozvinout komunikační schopnosti, zejména pokud jde o vyjádření emocí a pocitů.

  4. Úleva od stresu a napětí: Tvůrčí proces může pomoci odstranit stres a napětí tím, že poskytuje „útěk“ z každodenního života.

  5. Zlepšení kognitivních funkcí: Arteterapie může pomoci zlepšit paměť, kreativitu a myšlení.


Co znamená být kreativní, co vše je kreativita


Termín "kreativní" obvykle zahrnuje různé formy uměleckého a tvořivého vyjádření. Zde jsou některé oblasti, které mohou být považovány za kreativní:


1.     Výtvarné umění: Malba, kresba, sochařství, fotografování.

2.     Grafický design: Navrhování grafiky pro reklamy, webové stránky, vizitky a další.

3.     Design a móda: Návrh oblečení, šperků, obuvi a dalších módních doplňků.

4.     Řemeslná tvorba: Ruční práce a řemeslné dovednosti, jako je tkaní, pletení, keramika, sklářství, nebo výroba dekorativních předmětů.

5.     Literární tvorba: Psaní básní, prózy, scénářů nebo dalších literárních forem.

6.     Taneční a pohybové umění: Choreografie a taneční vystoupení.

7.     Hudební tvorba: Skladba hudby, hraní nástrojů, zpěv nebo výroba hudebních aranžmá.

8.     Digitální umění: Tvorba umění pomocí počítačových programů, digitální malba, grafický design atd.

9.     Kulinářské umění: Kreativní přístup k vaření a vytváření jídel.

10.  Dekorativní umění: Navrhování interiérů, výroba dekorací a uměleckých předmětů pro zdobení prostoru.

11.  Performance art: Experimentální formy umění spojené s živým vystoupením.


V zásadě je "kreativní" termín, který může být aplikován na různé oblasti, kde se jednotlivci angažují v procesu tvorby a vyjádření své originality.



Tvoření je pro mě deno denní radostí. Těším se na ty chvilky, které si tak „kradu“ pro sebe.


A jak to máte vy? Tvoříte rádi? Podělte se o své zkušenosti v komentářích. A pokud budete mít chuť můžete vložit (nebo poslat na můj e-mail) i své výtvory, moc ráda si je prohlédnu!


P.S.: Ještě bych ráda dodala, že nejsem vystudovaná arteterapeutka, ani nemám psychologické vzdělání. Jen mě arteterapie a eko arteterapie moc baví a jsem nadšenec a samouk.

16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Stáňa Krajíčková

Stáňa Krajíčková

Jsem koučka a mentorka pro ženyvirtuální asistentka a hlavně také tvořivá a kreativní duše. 

Ukazuji lidem, jak skrze svou kreativitu vyjádřit svou osobnost a vytvořit si tak svůj vlastní tvořivý svět plný barev, fantazie a hravosti.

Jsem au
torkou několika e-booků a projektu Od úklidu ke klidu.
Potkat se můžeme na Facebooku a Instagramu.
Napsat mi můžete na stana@stanislavakrajickova.cz.
bottom of page